fbpx

Ne yaparsanız yapın yaranamadığınız yöneticiler vardır. Bunun sebebi oldukça açık ve net. Sizi sevmezler. Sevmeme nedenine gelince ise tek bir şey söylemek çok da mümkün değildir.

Yönetici olmanın yetkisine dayanarak çoğu zaman da size mobbing uygulamaya başlarlar. Düşünür taşınır işin içinden çıkamazsınız. Herkesten daha iyi iş çıkardığınızı bilirsiniz ama yine de sizi yerden yere vurmaya devam ederler.

Bir süre sonra kendinizde hata aramaya başlarsınız. Yavaş yavaş özgüveninizi kaybeder demek ki ben bu işi beceremiyorum noktasına gelirsiniz. Çok defa kendinizi sorgular ve yerden yere vurursunuz.

Sonra beyninizde bir takım düşünceler belirir. Diğerleriyle kendinizi kıyaslar ardından da kendinizin diğerlerinden hiç de eksik bir noktanız olmadığını hatta fazlanız olduğunu görürsünüz. Bilgi, beceri, iş etiği ve diğer konularda her şey tastamamdır aslında.

Bu arada büyük ihtimalle idari cezalar almaya başlarsınız. Bunlar genelde sudan sebeplerdir. Başkaları daha büyük hatalar yaptığında görmezden gelinir veya sadece usulen bir ceza uygulanır.

Buraya kadar okuduklarınız evet işte tam da böyle dedirttiyse size iş hayatınıza farklı açılardan yaklaşmamız gerekecek.

Öncelikle sorun tam olarak yöneticinizden mi kaynaklanıyor yoksa sizin de bu durumun oluşmasında bir payınız var mı?

Bazen kişi kendi haklılığını savunur ama iş hayatında her zaman haklı olmak ya da işini çok iyi yapmak işe yaramaz. Onun yerine biraz daha kurallarına göre oynamak gerekebilir. Bu kurallar nedir? Öncelikle doğru zamanda, doğru yerde ve doğru bir şekilde konuşmak ilk kuraldır. Eğer yaptığınız işle ilgili içiniz rahatsa ve her şeyi en iyi şekilde yaptığınıza inanıyorsanız o zaman ilişkilerde, sizin veya karşı tarafın ilişki kurma biçiminde bir sorun olma ihtimali oldukça yüksektir.

Amerika Carnigie Araştırma Enstitüsü’ nde 10 bin kişi üzerinde yapılan çalışmada iş hayatındaki başarıyı etkileyen faktörlere bakılmış. Sonuç olarak başarı kriterleri arasında bilgi ve beceri % 15 oranında yer tutarken kişisel faktörler % 85 olarak yer almıştır.

Bu arada sizin üstün kişilik özelliklerine sahip olmanız dürüstlük, popülerlik vs. de yine mobbing sebepleri arasında yer alır. Yöneticinizin sahip olamadığı özelliklere sahip olmanız onun sizinle çatışması için etkilidir ve bun konu onun mobbing uygulaması için tek başına yeterli bile olabilir.

Bu durumda kişiliğinizden ödün vermeniz gerekir mi? Sizce? Durumu değerlendirdiğinizde sizi siz yapan özelliklerden de vazgeçmenin çok da kolay ve gerekli olmadığını göreceksiniz.

Kendinizi sorgularken öncelikle ne yaptığınıza ve ne yapmadığınıza bakmanız oldukça önemlidir. Eğer siz kişilik faktörlerinizde de her şeyi tastamam yaptığınıza inanıp bunu net olarak da ortaya koyabildiğinizi görüyorsanız o zaman olaya farklı açılardan bakmanız gerekir.

Mobbingin uygulandığı noktalarda ben durumun her iki taraftan da kaynaklandığına inanırım. Ancak bu her zaman geçerli değil. Eğer yöneticinizden üstün olan yönleriniz varsa ki bunlar eğitim düzeyi, bilgi, beceri, donanım veya yaşam standartı yine size mobbing uygulanması için yeterli sebepleri sunuyorsunuz.

Ya da yukarıdaki sebeplerden herhangi biri değil ama yine de mobbinge uğruyor olabilirsiniz. Bu noktada durumu çok iyi değerlendirmeniz ve kendi açınızdan bir kar zarar hesabı yapmanız gerektirmektedir.

Öncelikle mevcut işinizin size getirileri ve bu durumun iyileştirilebilme ihtimalleri üzerine kafa yormak gerekir. Bu noktada kendinizi çok iyi değerlendirip gitmek istediğiniz yol her ne ise ona iyi karar vermeniz gerekir. Sizi hangi yol daha mutlu edecek? Bu durumu değiştirmek için elinizde olan ne var?

Değişiklikten elde ettiğiniz sonuç sizin için yeterli olacak mı?

Eğer hayatınızda mobbing varsa durumu her boyutundan değerlendirin. Bu arada mobbing sadece üstler tarafından uygulanmıyor bazen de astlar tarafından üstlere uygulanabiliyor ancak bu apayrı bir makale konusu.

 

İlgili Yazılar