fbpx

Sanal gerçeklik kavramı son yıllarda oldukça popüler bir hale geldi, cep telefonu uygulamalarından, YouTube gibi yayın mecralarına, oyun konsollarından, simülasyonlara ve daha pek çok alana büyük bir hızla yayıldı. Bu gözlükler çok yakın zamanda eğitim sistemine de etki edecek.

Sanal gerçeklik sistemleri konusunda önde gelen şirket olan Oculus, eğitim sistemine sanal gerçeklik teknolojisinin dahil olması için çalışmalarına başlamış durumda. Facebook’un sahip olduğu Oculus, sahip oldukları Rift ve Go cihazlarının ABD’nin Seattle eyaleti, Tayvan ve Japonya’daki okullara dağıtılmaya başlandığını bildirdi. Bu okullarda pilot program olarak başlayan proje ile öğrenciler ilk etapta tarih, bilim ve kültür derslerinde sanal gerçeklik gözlükleri ile eğitim alacak.

Yakın zamanda çok geniş bir kullanım yelpazesi olabilecek sanal gerçeklik teknolojisini müze ve kütüphaneler için de geliştirileceğini belirten Oculus, yakın bir geçmişte de Kaliforniya Eyalet Kütüphanesi ile çalışmış, MIT ve Harvard ile araştırmalar yürütmüş ve eğitim odaklı çalışmalar için ise ABD’deki diğer okul ve kurumlarla ortaklık kurmuştu.

Tayvan’da, kütüphaneler ve müzelere kulaklıklar koymak için Tayvan İnternet ve E-Ticaret Derneği (TIEA) ile birlikte çalışan Oculus, katılımcıların sergilerdeki etkileşimini artırmak adına söz konusu uygulamaları ülkede şimdilik ücretsiz sunuyor. Japonya’da ise, öğrencilerin okula gelmeden uzaktan eğitim sunuluyor. Sanal gerçeklik gözlükleri ile öğrencilere ‘sanal sınıflarda’ eğitim veriliyor.
Şirket tarafından sunulan modüller sayesinde de, öğrencilerin ve öğretmenlerin birlikte sanal gerçeklik uygulaması geliştirilmesine olanak tanınıyor. Türkiye’de de bazı okullarda görülen yeni eğitim modeli, yakın bir gelecekte dünyadaki eğitim anlayışını tamamen değiştirebilir.

İlgili Yazılar